About

Over Nanco Stapel

Nanco Stapel is geboren in Haarlem. Hij is de zoon van Johan en Baukje en heeft een oudere zus die Rosa heet. Nanco heeft klassiek autisme. Toen hij 3 jaar oud was (hij kon toen niet praten) werd die diagnose gesteld door een psychiater. Hij heeft dingen in zijn hoofd die hij eerder had gehoord, begrijpt soms andere mensen verkeerd en heeft heel veel interesses in dingen die hij eerder gezien heeft, of die andere mensen hem hebben aangeraden.

Helaas heeft Nanco school nooit af kunnen maken. De scholen waar hij op had gezeten waren het MKD Margriet, de Hildebrandschool, de Molshoop en de Leo Kannerschool. Hij was toen wat prikkelbaarder en zijn vorm van autisme was toen nog veel ernstiger. Toch heeft hij heel veel kunnen leren van zijn fouten en is hij nu wat wijzer.

Nanco werkt op dit moment als deelnemer op de Rozemarijn, een antroposofische instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, geleid door de Raphaelstichting. Voorheen zat hij op het Van Krevelenhuis en de Klimop, een instelling en een unit van het Curium. Toen hij daar zat, begon het liedjes maken pas echt. Zijn vader had hem een muziekprogramma gegeven: MAGIX Music Maker 2006. Daar kon hij niet veel mee tot hij MAGIX Music Maker 2007 Deluxe had. Hij maakte toen liedjes zoals: “Een Prikje”, “Ik ben op bezoek bij Roelof en Janneke” en “Op vakantie in Frankrijk”. In Frankrijk, Maison Rouge dus, ging hij verder met liedjes maken. “Als alles anders was”, “Ik wil bitterkoekjes”, “Orkest Ouverture” en “Bonjour Nanco Stapelle” had hij daar gemaakt. Alhoewel, “Ik wil bitterkoekjes” was toen nog niet meer dan een smeking over bitterkoekjes waarin hij als 11-jarig jongetje in zijn handen klapte en 4 keer in de geluidsrecorder van Windows XP: “Ik wil bitterkoekjes” geschreeuwd had. Orkest Ouverture was eerst heel erg hard opgenomen, want zijn vader vond het beter dat hij een andere microfoon moest kopen en er wat verder vanaf moest zingen. Vroeger was Nanco’s motto: “Harder is beter”, want hij zette altijd het geluid van de Music Maker knoerthard! “Bonjour Nanco Stapelle” was gemaakt toen de vakantie in Frankrijk helemaal afgelopen was. Toen vatte Nanco zijn vakantie een beetje samen. “Ik begrijp niet wat die visser zegt” was een strofe uit dat liedje, want hij was een visser tegengekomen die boos op hem werd toen hij stenen in het ondiepe water gooide waar de visser stond te vissen, maar hij begreep niet wat ze zei. Maar later heeft zijn vader het met haar uitgepraat en was dat liedje ontstaan.

Later, in 2008 en 2009 schopte Nanco het nog verder;
1: Hij was van plan om een radiostation op te richten met de naam: MAGIX FM.
2: Hij wilde Guust Flater en de andere personages van Guust Flater een stem geven (die sprak hij zelf in)
3: Hij maakte hoorspelen in het Engels (Adventures of Monster Catcher)
4: Hij coverde liedjes van andere artiesten en zette songteksten in liedjes uit videospellen (dat doet hij nu nog steeds als hij tijd heeft)
5: Zijn wens was om beroemd te worden op zijn 14e.
6: Hij maakte meer nieuwe Mii-personages op zijn Wii U.

Alles leek vlekkeloos te gaan tot hij per ongeluk met natte handen aan zijn oude laptop zat. Dat was het einde van zijn oude periode, maar het begin van een nieuwe.

Toen Nanco 14 was, stapte hij in augustus over naar het werk waar hij nu zit (er wordt niet precies verteld hoe dat werk heette). Hij was toen wat drukker en prikkelbaarder.

In 2010 maakte Nanco zijn eerste Super Mario 64-filmpje. Hij had een filmpje van een YouTuber gezien die het deed en dacht: “Hé, dat ga ik ook doen!” Dat was het begin van een nieuwe periode. Hij kon alleen geen filmpjes vanaf zijn Wii maken, wat hij altijd al gewild had. Hij bewerkte Super Mario 64 met codes, textuurveranderingen, modelveranderingen (zoals het L is Real-trucje) etc. Hij wilde vooral filmpjes maken over zijn favoriete mannelijke en vrouwelijke personages maken: Luigi en Daisy.

In 2011 maakte Nanco nog steeds covers, filmpjes en remixes, maar dan met een nieuwe Music Maker van MAGIX: MAGIX Music Maker 17 Premium. Hij werd er zo langzamerhand beter in, en het programma functioneerde toen prima.

Nanco had een moeilijke tijd in 2012. Het had allemaal redenen: Meer filmpjes maken, beroemd worden, volwassen worden etc. Gelukkig golden de laatste twee die opgenoemd werden niet meer, want nu is Nanco beroemd genoeg en kent elk persoon hem zoals jullie hem later ook zullen kennen.

Tussen 2013 en nu werd Nanco’s wereld groter. Hij begon meer Mii-personages te maken, hij leerde nieuwe game-personages kennen, hij kocht amiibo, hij postte op Miiverse, hij had de game Tomodachi Life gekregen, hij maakte kortere filmpjes… Teveel om op te noemen. Nu zijn we in 2022, en dat is het jaar waarin deze website al zes jaar bestaat! Hier kan onze gebruiker van WordPress een grote selectie van liedjes aan jullie laten horen en zien. Jullie kunnen ook wat verhalen lezen van de gelukkigste jongen ter wereld die heel veel bezit en het liefst zo min mogelijk geld overhoudt!

Veel plezier!

Oh, en nog één ding: Nanco is bezig met allemaal verschillende projecten waar veel oude nog nooit uitgebracht, maar ook compleet nieuwe liedjes op komen te staan. Elk project heeft een apart thema, maar het hoofdproject luidt: Nanco’s wereld.

4 thoughts on “About

 1. Lekker koekjes! 😂
  Ik heb niet alles gelezen want de vergroting van mijn iPad doet irritant en dan kan ik het niet zien. Maar ik vind het wel leuk dat je op zo’n jonge leeftijd al liedjes maakte.

  • Er komt nog meer, maar ik moet nadat ik geschreven heb de privédingen door mijn vader laten censureren voor ik het op mijn site plaats. Fijn dat je het gewaardeerd hebt, trouwens. Dankje 😉

 2. Dag Nanco,

  Wat leuk dat je een eigen website hebt! Ik was naar jou en je muziek op zoek voor een vriendin van me. En zo vond ik deze website. Super!! Een paar jaar geleden hebben we samen nog muziek gemaakt bij mij thuis. Jij op je keyboard en ik achter m’n vleugel. Je vader zat lekker buiten in het zonnetje aan het Spaarne. Misschien kunnen we nog eens een keer samen spelen!

  Hartelijke groet,….. Anton Treffers

  PS Mijn Pimba-website is al een tijd niet meer bijgewerkt, maar ik hoop dat de nieuwe versie in de zomervakantie klaar is om ‘on line’ te gaan!

  • Hallo Anton Treffers,

   Sorry voor de late reactie, maar ik zou ook graag nog een keer met jou willen muziek maken.
   Ik ga via mijn email verder met je praten.

   Tot later!

   Van Nanco Stapel

Comments are closed.